DIETA NA WZMOCNIENIE ODPORNOŚCI
Pogoda nas nie rozpieszcza... Z tego też powodu łatwiej w tym okresie o przeziębienia. Aby im zapobiec warto wzbogacić swoją dietę o produkty, wzmacniające odporność naszego organizmu. A jakie to produkty? Zobaczmy:
- WARZYWA I OWOCE, które są źródłem witaminy C i β-karotenu, czyli: marchewka, natka pietruszki , jarmuż, szpinak, szczaw, papryka, brukselka, kalafior, kalarepa oraz porzeczki czarne, truskawki, kiwi, cytryna, grejpfrut, pomarańcza, morele, brzoskwinie, melony i śliwki.
- WARZYWA CEBULOWE – zawierają tzw. siarczki organiczne, olejki eteryczne oraz związki o działaniu bakterio-, wiruso-
i grzybobójczym. Warzywa należące do tej grupy, to oczywiście: cebula, czosnek, szczypiorek, - KISZONKI – kiszone ogórki, kapusta. Są produkty bogate w powstały podczas procesu kiszenia kwas mlekowy, który jest doskonałym środowiskiem do namnażania się korzystnych bakterii jelitowych (probiotycznych), wpływających bardzo pozytywnie na odporność.
- FERMENTOWANE PRODUKTY MLECZNE - jogurt naturalny, kefir, maślanka. Podobnie jak kiszonki zawierają bakterie probiotyczne, które hamują rozwój bakterii chorobotwórczych, a także poprawiają funkcjonowanie całego układu pokarmowego.
- RYBY MORSKIE – sardynki, łosoś, śledź, tuńczyk, makrela. Ryby te są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy D, które chronią organizm przed infekcjami, a nawet chorobami autoimmunologicznymi.
- PRODUKTY BOGATE W CYNK – orzechy, nasiona roślin strączkowych, szpinak, produkty pełnoziarniste oraz wołowina. Cynk wspomaga powstawanie białek odpowiedzialnych na zwalczanie infekcji.