DIETA NA WZMOCNIENIE ODPORNOŚCI

Pogoda nas nie rozpieszcza... Z tego też powodu łatwiej w tym okresie o przeziębienia. Aby im zapobiec warto wzbogacić swoją dietę o produkty, wzmacniające odporność naszego organizmu. A jakie to produkty? Zobaczmy:

  1. WARZYWA I OWOCE, które są źródłem witaminy C i β-karotenu, czyli: marchewka, natka pietruszki , jarmuż, szpinak, szczaw, papryka, brukselka, kalafior, kalarepa oraz porzeczki czarne, truskawki, kiwi, cytryna, grejpfrut, pomarańcza, morele, brzoskwinie, melony i śliwki.
  2. WARZYWA CEBULOWEzawierają tzw. siarczki organiczne, olejki eteryczne oraz związki o działaniu bakterio-, wiruso-
    i grzybobójczym. Warzywa należące do tej grupy, to oczywiście: cebula, czosnek, szczypiorek, 
  3. KISZONKI kiszone ogórki, kapusta. Są produkty bogate w powstały podczas procesu kiszenia kwas mlekowy, który jest doskonałym środowiskiem do namnażania się korzystnych bakterii jelitowych (probiotycznych), wpływających bardzo pozytywnie na odporność.
  4. FERMENTOWANE PRODUKTY MLECZNE  - jogurt naturalny, kefir, maślanka. Podobnie jak kiszonki zawierają bakterie probiotyczne, które hamują rozwój bakterii chorobotwórczych, a także poprawiają funkcjonowanie całego układu pokarmowego.
  5. RYBY MORSKIE sardynki, łosoś, śledź, tuńczyk, makrela. Ryby te są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy D, które chronią organizm przed infekcjami, a nawet chorobami autoimmunologicznymi. 
  6. PRODUKTY BOGATE W CYNK orzechy, nasiona roślin strączkowych, szpinak, produkty pełnoziarniste oraz wołowina. Cynk wspomaga powstawanie białek odpowiedzialnych na zwalczanie infekcji.