Dlaczego warto jeść nasiona chia?
Nasiona chia, inaczej nazywane szałwią hiszpańską, są to małe, ciemne nasionka, bogate w składniki odżywcze, wpływająco bardzo pozytywnie na organizm człowieka. Są zaliczane do grupy produktów, zwanych „superfood” („super żywność)”, ponieważ:
- Zawierają witaminy z grupy B, cynk, potas, wapń, magnez, fosfor;
- Zawierają tzw. przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, odpowiedzialne za szybsze starzenie się organizmu oraz rozwój wielu chorób;
- Są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który powoduje uczucie sytości, a także poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego;
- Są źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3, który wpływa na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego, zwiększa odporność, poprawia wzrok, chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi;
- Obniżają stężenie cholesterolu we krwi oraz ciśnienie tętnicze.
Uwaga!
Ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego, dozwoloną dzienną porcją dla osób dorosłych jest 15 g nasionek (2 łyżki stołowe), natomiast dla dzieci jest to 7,5 g (1 łyżka stołowa).