NOWALIJKI – CZYM SĄ I JAK JE WYBIERAĆ?
Nowalijki to pierwsze młode warzywa, które zaczynają pojawiać się po zimie. Zaliczamy do nich: koperek, rzeżuchę, szczypiorek, pomidory, ogórki, szpinak, sałatę czy też młode marchewki.
Wszyscy wiemy, że warzywa są zdrowe, jednak w przypadku nowalijek należy uważać. Dlaczego? Ponieważ rosną w szklarniach, czyli miejscu, które stwarza warunki podobne do tych panujących w lecie, jednak nie do końca. Aby rosły lepiej i szybciej są sztucznie nawożone i stymulowane do wzrostu, a zawarte w nawozach składniki wnikają do rosnącego warzywa. Niestety nie wszystkie te składniki są dla nas zdrowe ☹
Jak wybierać nowalijki?
- Najlepiej kupować bezpośrednio u rolnika, lub z upraw ekologicznych, dzięki temu mamy pewność, że ilość dodanej „chemii” została ograniczona do minimum;
- Jeśli młode warzywa nie mają charakterystycznego dla siebie zapachu i smaku, świadczy to
o tym, że urosły szybko za sprawą sztucznych nawozów; - Młode warzywa należy bardzo dokładnie myć przed spożyciem!
Nie bójmy się jeść nowalijek, pamiętajmy jednak o tym, że nie powinny być one podstawowym źródłem witamin w naszej diecie!