Odkrywamy kuchnie Świata - Grecja

Kuchnia grecka, jako kuchnia śródziemnomorska należy do najzdrowszych na świecie. Bogactwo świeżych produktów – ryb, owoców morza, warzyw, owoców, oliwy z oliwek, gwarantuje dostarczenie do organizmu niezbędnych składników odżywczych. Dodatkowo potrawy kuchni greckiej są proste w przygotowaniu, smaczne i atrakcyjne dla oka.

 

Do znanych potraw greckich należą:

  • Sałatka grecka – słynna sałatka na całym świecie, przygotowywana z pomidorów, ogórków, czerwonej cebuli, sera feta, oliwek i oliwy z oliwek;
  • Tzatziki - jogurt z ogórkiem i czosnkiem;
  • Fasolada - zupa z fasoli;
  • Rivithia – zupa z cieciorki;
  • Yemista - pieczone, nadziewane warzywa (zwykle pomidory lub papryka);
  • Moussaka - zapiekanka z mielonego mięsa i bakłażana polana sosem beszamelowym;
  • Souvlaki - grillowana wieprzowina, pomidory, cebula i tzatziki zawinięte w chleb pita;
  • Baklawa - warstwy ciasta przekładane orzechami, nasączone miodem;
  • Chałwa - zmielone ziarna sezamu z migdałami lub kakao.