Odkrywamy kuchnie Świata - Grecja
Kuchnia grecka, jako kuchnia śródziemnomorska należy do najzdrowszych na świecie. Bogactwo świeżych produktów – ryb, owoców morza, warzyw, owoców, oliwy z oliwek, gwarantuje dostarczenie do organizmu niezbędnych składników odżywczych. Dodatkowo potrawy kuchni greckiej są proste w przygotowaniu, smaczne i atrakcyjne dla oka.
Do znanych potraw greckich należą:
- Sałatka grecka – słynna sałatka na całym świecie, przygotowywana z pomidorów, ogórków, czerwonej cebuli, sera feta, oliwek i oliwy z oliwek;
- Tzatziki - jogurt z ogórkiem i czosnkiem;
- Fasolada - zupa z fasoli;
- Rivithia – zupa z cieciorki;
- Yemista - pieczone, nadziewane warzywa (zwykle pomidory lub papryka);
- Moussaka - zapiekanka z mielonego mięsa i bakłażana polana sosem beszamelowym;
- Souvlaki - grillowana wieprzowina, pomidory, cebula i tzatziki zawinięte w chleb pita;
- Baklawa - warstwy ciasta przekładane orzechami, nasączone miodem;
- Chałwa - zmielone ziarna sezamu z migdałami lub kakao.