ODKRYWAMY KUCHNIE ŚWIATA  - HISZPANIA

 

Kuchnia hiszpańska niewątpliwie jest pełna słońca i aromatycznych ziół. Ponadto jest bogata w rozmaite smaki i aromaty, które wywodzą się z różnych kultur i regionów. Cechą charakterystyczną kuchni hiszpańskiej jest jej wielka różnorodność. Widoczne są tu wpływy arabskie, angielskie, francuskie, greckie i włoskie

Hiszpania to również kraj zróżnicowany pod względem klimatu i ukształtowania terenu. Każdy z regionów ma swoje charakterystyczne potrawy i odmienny sposób ich przyrządzania. Mimo ogromnej różnorodności kuchni hiszpańskiej można wyróżnić w niej podstawowe składniki, z których przygotowuje się tradycyjne potrawy. Dominują owoce morza, ryby, ryż, warzywa (papryka, pomidory, cebula, ziemniaki) oliwa z oliwek.

 

Najpopularniejsze potrawy kuchni hiszpańskiej

    •    paella - jednogarnkowe danie z ryżu, mięsa drobiowego, owoców morza i warzyw,

    •     a wszystko to z dodatkiem szafranu; 

    •    tortilla to rodzaj omletu z ziemniakami. Dodaje się do niej także różnego rodzaju warzywa, mięsa, wędliny, ryby. Określana jest jako tortilla española lub też tortilla de patatas; 

    •    gazpacho - chłodnik przygotowywany na bazie pomidorów; 

    •    tapas to wszelkiego rodzaju hiszpańskie przekąski; 

    •    fabada to rodzaj gęstej zupy z białej fasoli z dodatkiem hiszpańskich wędlin; 

    •    gambas al ajillo to proste danie składające się z langustynek z czosnkiem smażonych na oleju lub maśle; 

    •    chorizo, czyli tradycyjna kiełbasa hiszpańska, przyprawiana papryką i czosnkiem; 

    •    churros, czyli paluszki z ciasta smażone w głębokim oleju; 

    •    flan - gotowany krem z jaj z sosem karmelowym. 

 

Potrawy kuchni hiszpańskiej są zdrowe, proste w przygotowaniu i jednocześnie pełne smaku i aromatu.