Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Kasza gryczana – jedna z bardziej popularnych kasz w naszym kraju, o charakterystycznym smaku i aromacie… Kryje w sobie składniki odżywcze, które wpływają pozytywnie na nasz organizm, dlatego warto, aby była ona częstym elementem w naszej diecie. Wyróżniamy dwa rodzaje kaszy – prażoną, czyli tą najbardziej znaną oraz białą, czyli niepaloną, która stopniowo wkupuje się w nasze kuchenne łaski. Ta druga ma zdecydowanie delikatniejszy smak, a zarazem więcej wartości odżywczych, ze względu na to, że nie jest poddawana procesowi prażenia, który niestety, ale powoduje znaczne straty witamin i składników mineralnych. Warto jednak jeść kaszę gryczaną zarówno tę białą, jak i paloną, gdyż zawiera ona: duże ilości błonnika pokarmowego, witaminy z grupy B, potasu, selenu, żelaza, magnezu, fosforu oraz cynku.

 WŁAŚCIWOŚCI KASZY GRYCZANEJ:

  • Wspomaga pracę układu nerwowego, poprawia koncentrację i pamięć,
  • Zapobiega zaparciom,
  • Obniża ciśnienie tętnicze krwi,
  • Wspomaga leczenie anemii,
  • Poprawia stan skóry, włosów i paznokci,
  • Reguluje przemianę materii,
  • Wspomaga odchudzanie,
  • Nie zawiera glutenu, więc jest idealna dla osób będących na diecie bezglutenowej.