Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?
Kasza gryczana – jedna z bardziej popularnych kasz w naszym kraju, o charakterystycznym smaku i aromacie… Kryje w sobie składniki odżywcze, które wpływają pozytywnie na nasz organizm, dlatego warto, aby była ona częstym elementem w naszej diecie. Wyróżniamy dwa rodzaje kaszy – prażoną, czyli tą najbardziej znaną oraz białą, czyli niepaloną, która stopniowo wkupuje się w nasze kuchenne łaski. Ta druga ma zdecydowanie delikatniejszy smak, a zarazem więcej wartości odżywczych, ze względu na to, że nie jest poddawana procesowi prażenia, który niestety, ale powoduje znaczne straty witamin i składników mineralnych. Warto jednak jeść kaszę gryczaną zarówno tę białą, jak i paloną, gdyż zawiera ona: duże ilości błonnika pokarmowego, witaminy z grupy B, potasu, selenu, żelaza, magnezu, fosforu oraz cynku.
WŁAŚCIWOŚCI KASZY GRYCZANEJ:
- Wspomaga pracę układu nerwowego, poprawia koncentrację i pamięć,
- Zapobiega zaparciom,
- Obniża ciśnienie tętnicze krwi,
- Wspomaga leczenie anemii,
- Poprawia stan skóry, włosów i paznokci,
- Reguluje przemianę materii,
- Wspomaga odchudzanie,
- Nie zawiera glutenu, więc jest idealna dla osób będących na diecie bezglutenowej.