Dlaczego warto jeść kiszonki?

Kiszonki, czyli m.in. kiszona kapusta i ogórki, są to produkty znane już od dawien, dawna…  Cenione nie tylko za smak, ale przede wszystkim za właściwości zdrowotne. Kiszenie jest efektem fermentacji, która natomiast możliwa jest dzięki wytwarzaniu bakterii kwasu mlekowego. Bakterie te cechują się silnym działaniem prozdrowotnym i nazywane są również probiotykami. Odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, ale nie tylko. Kiszonki zawierają także witaminy z grupy B, witaminy C, A, E, K, magnez, wapń, fosfor i potas. 

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE KISZONEK:

  • Wzmacniają odporność organizmu, wspomagają walkę z infekcjami,
  • Regulują ciśnienie tętnicze krwi,
  • Wspomagają trawienie, 
  • Przeciwdziałają zaparciom,
  • Zwiększają koncentrację,
  • Poprawiają przemianę materii (dobre dla osób odchudzających się),
  • Redukują uczucie głodu,
  • Zmniejszają stężenie cholesterolu,
  • Wspomagają leczenie biegunek poantybiotykowych.