Dlaczego warto jeść sezam?
Sezam to małe nasionka o wysokich walorach kulinarnych. W smaku są lekko orzechowe, bardzo aromatyczne, dzięki czemu w wielu kuchniach, w szczególności azjatyckiej są bardzo powszechnie stosowane. Warto bliżej się z nimi zapoznać, gdyż poza tym, że nadają smaku, aromatu, a także atrakcyjności potrawom, to kryją w sobie wiele właściwości zdrowotnych. Oto kilka z nich:
- Obniża stężenie cholesterolu we krwi, dzięki czemu chroni przed chorobami układu krążenia,
- Zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory,
- Jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu wspomaga funkcjonowanie przewodu pokarmowego,
- Zapobiega rozwojowi astmy,
- Jest źródłem wapnia i cynku, dzięki czemu chroni przed osteoporozą,
- Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn,
- Łagodzi stres,
- Wspomaga regenerację wątroby,
- Zawiera dobre źródło białka.