Dlaczego warto jeść sezam?

 

Sezam to małe nasionka o wysokich walorach kulinarnych. W smaku są lekko orzechowe, bardzo aromatyczne, dzięki czemu w wielu kuchniach, w szczególności azjatyckiej są bardzo powszechnie stosowane. Warto bliżej się z nimi zapoznać, gdyż poza tym, że nadają smaku, aromatu, a także atrakcyjności potrawom, to kryją w sobie wiele właściwości zdrowotnych. Oto kilka z nich:

 

  • Obniża stężenie cholesterolu we krwi, dzięki czemu chroni przed chorobami układu krążenia,
  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory,
  • Jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu wspomaga funkcjonowanie przewodu pokarmowego,
  • Zapobiega rozwojowi astmy,
  • Jest źródłem wapnia i cynku, dzięki czemu chroni przed osteoporozą,
  • Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn,
  • Łagodzi stres,
  • Wspomaga regenerację wątroby,
  • Zawiera dobre źródło białka.