Dlaczego warto jeść soczewicę?
Soczewica należy do rodziny roślin strączkowych. Zatem jest kuzynką bardziej znanej fasoli, grochu, czy też bobu. W odróżnieniu od swoich kuzynów jej przygotowanie jest zdecydowanie szybsze i łatwiejsze, a to za sprawą tego, że jej nasionka są znacznie mniejsze
i nie wymagają wcześniejszego moczenia. Jest kilka rodzajów soczewicy – żółta, czerwona, zielona, brązowa i czarna. Czerwona charakteryzuje się najdelikatniejszym smakiem,
a także największą popularnością.
Soczewica jest dobrym źródłem:
- Białka,
- Potasu,
- Cynku,
- Fosforu,
- Żelaza,
- Błonnika pokarmowego,
- Witamin z grupy B, a w szczególności kwasu foliowego.
Właściwości soczewicy:
- Zalecana osobom cierpiącym na nadkwasotę oraz refluks,
- Zmniejsza poziom cholesterolu we krwi,
- Reguluje stężenia glukozy we krwi – wskazana dla cukrzyków,
- Działa przeciwbakteryjnie i przeciwnowotworowo,
- Wspomaga prace przewodu pokarmowego,
- Poprawia samopoczucie i funkcjonowanie układu nerwowego.