Dlaczego warto jeść soczewicę?

Soczewica należy do rodziny roślin strączkowych. Zatem jest kuzynką bardziej znanej fasoli, grochu, czy też bobu. W odróżnieniu od swoich kuzynów jej przygotowanie jest zdecydowanie szybsze i łatwiejsze, a to za sprawą tego, że jej nasionka są znacznie mniejsze
i nie wymagają wcześniejszego moczenia. Jest kilka rodzajów soczewicy – żółta, czerwona, zielona, brązowa i czarna. Czerwona charakteryzuje się najdelikatniejszym smakiem,
a także największą popularnością.

       Soczewica jest dobrym źródłem:

  • Białka,
  • Potasu, 
  • Cynku,
  • Fosforu,
  • Żelaza,
  • Błonnika pokarmowego,
  • Witamin z grupy B, a w szczególności kwasu foliowego.

 

 

Właściwości soczewicy:

  • Zalecana osobom cierpiącym na nadkwasotę oraz refluks,
  • Zmniejsza poziom cholesterolu we krwi,
  • Reguluje stężenia glukozy we krwi – wskazana dla cukrzyków,
  • Działa przeciwbakteryjnie i przeciwnowotworowo,
  • Wspomaga prace przewodu pokarmowego,
  • Poprawia samopoczucie i funkcjonowanie układu nerwowego.