Odkrywamy kuchnie Świata - Turcja
Kuchnia turecka znana jest w Polsce przede wszystkim z kebaba. Ale Turcja to nie tylko kebab. Jest to kuchnia obfitująca w składniki i aromaty. Dania są proste, ale pełne smaku, za sprawą świeżych i dobrej jakości produktów – mięso, zazwyczaj jagnięcina lub baranina, dużo warzyw i owoców, aromatyczne przyprawy: papryka, chilli, świeże zioła takie jak mięta czy pietruszka, a także przyprawy korzenne np.: cynamon, to kwintesencja kuchni tureckiej.
Tradycyjne tureckie menu dzienne zaczyna się od śniadania – kahvalti, które składa się głównie z chleba, nabiału w postaci serów – najczęściej podawane to, owczy beyaz peynir (słony ser podobny do greckiej fety) oraz kasar (żółty ser owczy), miód, a także oliwki. W dalszej kolejności są przystawki, czyli meze, zupa (corba) oraz danie obiadowe, po którym jedzony jest deser.
Najbardziej popularne dania kuchni tureckiej to:
- Domates – zupa pomidorowa,
- Bezelve – zupa z zielonego groszku,
- Kebab – słynne danie mięsne,
- Kofte – pulpeciki, podawane na ogół z ryżem lub chlebkiem pita,
- Fasulye – potrawka warzywna na bazie fasoli,
- Chałwa – deser z masy sezamowej,
- Baklava – deser na bazie orzechów i słodkiego syropu.