Odkrywamy kuchnie Świata - Turcja

 

Kuchnia turecka znana jest w Polsce przede wszystkim z kebaba. Ale Turcja to nie tylko kebab. Jest to kuchnia obfitująca w składniki i aromaty. Dania są proste, ale pełne smaku, za sprawą świeżych i dobrej jakości produktów – mięso, zazwyczaj jagnięcina lub baranina, dużo warzyw i owoców, aromatyczne przyprawy: papryka, chilli, świeże zioła takie jak mięta czy pietruszka, a także przyprawy korzenne np.: cynamon, to kwintesencja kuchni tureckiej.

Tradycyjne tureckie menu dzienne zaczyna się od śniadania – kahvalti, które składa się głównie z chleba, nabiału w postaci serów – najczęściej podawane to, owczy beyaz peynir (słony ser podobny do greckiej fety) oraz kasar (żółty ser owczy), miód, a także oliwki. W dalszej kolejności są przystawki, czyli meze, zupa (corba) oraz danie obiadowe, po którym jedzony jest deser.

 

Najbardziej popularne dania kuchni tureckiej to:

  • Domates – zupa pomidorowa, 
  • Bezelve – zupa z zielonego groszku,
  • Kebab – słynne danie mięsne,
  • Kofte – pulpeciki, podawane na ogół z ryżem lub chlebkiem pita,
  • Fasulye – potrawka warzywna na bazie fasoli,
  • Chałwa – deser z masy sezamowej,
  • Baklava – deser na bazie orzechów i słodkiego syropu.