Warzywno -owocowe abecadło

 

I jak IMBIR

 

Imbir pochodzi z Azji, gdzie jest powszechnie używany ze względu na walory smakowe, ale również ze względu na swoje właściwości lecznicze, które są bardzo rozległe. Imbir dostępny jest w formie świeżej oraz suszonej mielonej. 

 

Właściwości zdrowotne imbiru:

•  Ułatwia trawienie - działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia,

•  Łagodzi mdłości - przeciwdziała wymiotom, wzmaga apetyt,

•  Zapobiega tworzeniu się zakrzepów, a tym samym chroni przed zawałem serca,

•  Łagodzi bóle miesiączkowe,

•  Leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, gdyż bogaty jest w substancje przeciwzapalne,

•  Leczy migreny - regularnie stosowany zmniejsza częstość i ilość ataków, łagodzi też towarzyszące im mdłości,

•  Działa moczopędnie, a tym samym zapobiega obrzękom,

•  Dba o jamę ustną. Ma działanie odkażające i odświeżające, pozostawia miły zapach w ustach,

•   Zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, 

•   Polepsza krążenie krwi, rozgrzewa cały organizm. 

 

Podstawowe wartości odżywcze:

Wartość energetyczna  79 kcal

Białko  1,8 g

Tłuszcz  0,8 g

Węglowodany 18 g