Warzywno -owocowe abecadło
I jak IMBIR
Imbir pochodzi z Azji, gdzie jest powszechnie używany ze względu na walory smakowe, ale również ze względu na swoje właściwości lecznicze, które są bardzo rozległe. Imbir dostępny jest w formie świeżej oraz suszonej mielonej.
Właściwości zdrowotne imbiru:
• Ułatwia trawienie - działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia,
• Łagodzi mdłości - przeciwdziała wymiotom, wzmaga apetyt,
• Zapobiega tworzeniu się zakrzepów, a tym samym chroni przed zawałem serca,
• Łagodzi bóle miesiączkowe,
• Leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, gdyż bogaty jest w substancje przeciwzapalne,
• Leczy migreny - regularnie stosowany zmniejsza częstość i ilość ataków, łagodzi też towarzyszące im mdłości,
• Działa moczopędnie, a tym samym zapobiega obrzękom,
• Dba o jamę ustną. Ma działanie odkażające i odświeżające, pozostawia miły zapach w ustach,
• Zwiększa koncentrację i wydajność umysłową,
• Polepsza krążenie krwi, rozgrzewa cały organizm.
Podstawowe wartości odżywcze:
Wartość energetyczna 79 kcal
Białko 1,8 g
Tłuszcz 0,8 g
Węglowodany 18 g