Warzywno owocowe abecadło
J jak JABŁKO
Jabłka są naszym krajowym owocem, bardzo powszechnym i bardzo lubianym chyba przez wszystkich. I bardzo dobrze! Ponieważ jest to doskonałe źródło zdrowotnych składników odżywczych, m.in.: witaminy C, potasu, żelaza, beta-karotenu oraz rozpuszczalnego w wodzie błonnika pokarmowego (pektyna).
Właściwości zdrowotne jabłek:
- dają uczucie sytości, dzięki czemu są dobrą przekąską dla osób odchudzających się,
- obniżają stężenie cholesterolu we krwi – zapobiegają chorobom sercowo-naczyniowym,
- są dobrą przekąską dla diabetyków – obniżają stężenie glukozy we krwi,
- zapobiegają zaparciom, pobudzają funkcje przewodu pokarmowego, • zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory,
- podnoszą odporność organizmu,
- przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu,
Podstawowe wartości odżywcze:
Wartość energetyczna 52 kcal
Białko 0,3 g Tłuszcz 0,2 g
Węglowodany 14 g