Warzywno owocowe abecadło 

 

J jak JABŁKO 

 

Jabłka są naszym krajowym owocem, bardzo powszechnym i bardzo lubianym chyba przez wszystkich. I bardzo dobrze! Ponieważ jest to doskonałe źródło zdrowotnych składników odżywczych, m.in.: witaminy C, potasu, żelaza, beta-karotenu oraz rozpuszczalnego w wodzie błonnika pokarmowego (pektyna). 

 

Właściwości zdrowotne jabłek: 

  • dają uczucie sytości, dzięki czemu są dobrą przekąską dla osób odchudzających się,
  • obniżają stężenie cholesterolu we krwi – zapobiegają chorobom sercowo-naczyniowym, 
  • są dobrą przekąską dla diabetyków – obniżają stężenie glukozy we krwi, 
  • zapobiegają zaparciom, pobudzają funkcje przewodu pokarmowego, • zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory, 
  • podnoszą odporność organizmu,
  • przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu,

    Podstawowe wartości odżywcze:
    Wartość energetyczna 52 kcal
    Białko 0,3 g Tłuszcz 0,2 g
    Węglowodany 14 g