ZDROWE PRZEKĄSKI – DOMOWY KREM CZEKOLADOWY
Któż z nas nie zna smaku Nutelli? Chyba większość z nas miała okazję spróbować tego kremu… Producent zachwala go jako produkt świetny na śniadanie w szczególności dla dzieci. Prawda niestety nie jest taka słodka, jak sławne smarowidło, za sprawą składników jakie w sobie kryje. Każdy świadomy rodzic, czy też konsument nie zafunduje dzieciom lub sobie czegoś takiego! Otóż Nutella w ponad 50% to biały cukier! Drugim w kolejności składnikiem jest olej palmowy, składający się głównie kwasy tłuszczowe nasycone, które w nadmiarze przyczyniają się do rozwoju chorób sercowo naczyniowych. Dopiero teraz pojawiają się orzechy laskowe, których jest zaledwie 13%, kakao (7%) oraz mleko w proszku (6,6%).
Wartości odżywcze zatem są znikome… Jeśli dbamy o zdrowie naszych pociech oraz nasze własne, lepiej przyrządzić zdrowszą domową alternatywę. Zdrowy krem czekoladowy? – TO JEST MOŻLIWE! :)
A oto dwa różne, ale jakże smaczne, pożywne i zdrowe wersje czekoladowych smarowideł :)
- CZEKOLADOWY KREM Z AWOKADO I BANANÓW
- Awokado (dojrzałe i miękkie): 1 szt.
- Banan (dojrzały): 2 szt.
- Miód: 1 łyżka
- Kakao (gorzkie): 2 łyżki
Wszystkie składniki blendujemy na gładki krem i to tyle! Minimum wysiłku, maksimum smaku ;)
- DAKTYLOWY KREM CZEKOLADOWY
- Daktyle suszone: 100g
- Kakao gorzkie: 3-4 łyżki
- Mleko: ¼ szklanki
- Szczypta soli
Daktyle moczymy w ciepłej wodzie (można zostawić na noc). Odsączamy na sitku. Blendujemy z pozostałymi składnikami, aż otrzymamy gładką konsystencję i gotowe!
ŻYCZYMY SMACZEGO!