Krem czekoladowy!

ZDROWE PRZEKĄSKI – DOMOWY KREM CZEKOLADOWY

Któż z nas nie zna smaku Nutelli? Chyba większość z nas miała okazję spróbować tego kremu… Producent zachwala go jako produkt świetny na śniadanie w szczególności dla dzieci. Prawda niestety nie jest taka słodka, jak sławne smarowidło, za sprawą składników jakie w sobie kryje. Każdy świadomy rodzic, czy też konsument nie zafunduje dzieciom lub sobie czegoś takiego! Otóż Nutella w ponad 50% to biały cukier! Drugim w kolejności składnikiem jest olej palmowy, składający się głównie kwasy tłuszczowe nasycone, które w nadmiarze przyczyniają się do rozwoju chorób sercowo naczyniowych. Dopiero teraz pojawiają się orzechy laskowe, których jest zaledwie 13%, kakao (7%) oraz mleko w proszku (6,6%). 

Wartości odżywcze zatem są znikome… Jeśli dbamy o zdrowie naszych pociech oraz nasze własne, lepiej przyrządzić zdrowszą domową alternatywę. Zdrowy krem czekoladowy? – TO JEST MOŻLIWE! :)

A oto dwa różne, ale jakże smaczne, pożywne i zdrowe wersje czekoladowych smarowideł :) 

  1. CZEKOLADOWY KREM Z AWOKADO I BANANÓW
  • Awokado (dojrzałe i miękkie): 1 szt.
  • Banan (dojrzały):  2 szt.
  • Miód: 1 łyżka
  • Kakao (gorzkie): 2 łyżki

Wszystkie składniki blendujemy na gładki krem i to tyle! Minimum wysiłku, maksimum smaku ;)

  1. DAKTYLOWY KREM CZEKOLADOWY
  • Daktyle suszone: 100g
  • Kakao gorzkie: 3-4 łyżki
  • Mleko: ¼ szklanki
  • Szczypta soli

Daktyle moczymy w ciepłej wodzie (można zostawić na noc). Odsączamy na sitku. Blendujemy z pozostałymi składnikami, aż otrzymamy gładką konsystencję i gotowe! 

 

ŻYCZYMY SMACZEGO!