Czekoladowy pudding z tapioki z sosem truskawkowym
- Tapioka – 40 g
- Mleko – 400 ml (może też być kokosowe lub inne roślinne)
- Cukier/ksylitol – 2 łyżki
- Kakao – 1 łyżka
- Truskawki mrożone (w sezonie świeże) – 1 szklanka
- Cukier – 1 łyżka
- Sok z cytryny
Tapiokę zalać mlekiem, odstawić na godzinę. Po upływie tego czasu dodać cukier oraz szczyptę soli i zagotować.
Gotować na małym ogniu przez 12 – 15 minut, czyli do czasu, aż perełki tapioki staną się przezroczyste i miękkie.
W międzyczasie przygotować truskawki, dodać cukier oraz sok z cytryny i gotować na małym ogniu przez 5 – 8 minut, do czasu aż sos delikatnie zgęstnieje.
Do ugotowanej tapioki dodać kakao i wymieszać. Przelać do pucharków i zostawić na kilka minut do ostygnięcia, aby delikatnie stężała, następnie wyłożyć sos truskawkowy.