Czekoladowy pudding z tapioki z sosem truskawkowym

 

  • Tapioka – 40 g
  • Mleko – 400 ml (może też być kokosowe lub inne roślinne)
  • Cukier/ksylitol – 2 łyżki
  • Kakao – 1 łyżka

 

  • Truskawki mrożone (w sezonie świeże) – 1 szklanka
  • Cukier – 1 łyżka
  • Sok z cytryny

 

 

Tapiokę zalać mlekiem, odstawić na godzinę. Po upływie tego czasu dodać cukier oraz szczyptę soli i zagotować. 

Gotować na małym ogniu przez 12 – 15 minut, czyli do czasu, aż perełki tapioki staną się przezroczyste i miękkie. 

W międzyczasie przygotować truskawki, dodać cukier oraz sok z cytryny i gotować na małym ogniu przez 5 – 8 minut, do czasu aż sos delikatnie zgęstnieje.

Do ugotowanej tapioki dodać kakao i wymieszać. Przelać do pucharków i zostawić na kilka minut do ostygnięcia, aby delikatnie stężała, następnie wyłożyć sos truskawkowy.