DLACZEGO WARTO JEŚĆ - RYBY?

Ryby są szczególnie cennym składnikiem menu dzieci, ale i dorosłych. Poza tym, że są źródłem wartościowego białka, zawierają także korzystny dla zdrowia tłuszcz, który w odróżnieniu od tłuszczu zwierzęcego, zawiera bardzo dobrze wpływające na zdrowie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT: omega-3 i omega-6).

Są one szczególnie ważne dla prawidłowego rozwoju dzieci, ponieważ:
- odgrywają istotną role w rozwoju i funkcjonowaniu mózgu,
- odgrywają istotną rolę w prawidłowym przebiegu procesu widzenia,
- wspomagają odporność młodego organizmu,
- wpływają pozytywnie na ogólny rozwój dziecka.


Szczególnie dobrym źródłem NNKT są tłuste ryby morskie, np. łosoś, makrela, tuńczyk, śledź. Mięso ryb morskich dostarcza także jodu – mikroelementu niezbędnego do wytwarzania hormonów tarczycy. Jego niedobór skutkuje niedoczynnością tego narządu, co u dzieci prowadzi do opóźnienia rozwoju psychicznego i fizycznego. Zaleca sie, by ryby spożywane były przynajmniej raz, a najlepiej dwa razy w tygodniu.